Bocuse d’Or szeptember 26-27
2021. szeptember 23. írta: AirChef

Bocuse d’Or szeptember 26-27

team_02_kicsi.jpeg

A szakma csúcsa a gasztronómia ünnepe. Figyeléjétek az eseményeket. 

A világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének világdöntőjét szeptember 26-27-én
rendezik meg Lyonban a SIRHA keretein belül.

Veres István és a magyar csapat a második napon főz!

(elnök:Hamvas Zoltán, coach: Széll Tamás, commis: Molnár Bence)

dsc_4325.jpg


Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d’Or több mint három
évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni
európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem
január, hanem szeptember végén derül ki, melyik csapat lesz a legjobb idén.
A Bocuse d’Or verseny híres arról, hogy teljesen szinkronban van a világban zajló
eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel, így nem meglepő, hogy a járványhelyzet a
versenyszabályzatban is különös, eddig sosem látott megoldásokat szült. A legnagyobb
változás kétség kívül az, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt
kell készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag a
paradicsom.


A Bocuse d’Or versenyeken mindig az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb tényező az a
tál, amelyen a csapatok a hústémát prezentálják. Ezeknek a tálaknak a megtervezése és
kivitelezése ugyanúgy hónapokig tart, míg maga a felkészülés, és ezek a tálak rendszerint
híven tükrözik az adott séf dizájnról alkotott véleményét. Az idei versenyen azonban ez nem
így lesz. A Bocuse d’Or történetében először egyforma tálat kapnak a csapatok, tehát
mindenkinek ugyanolyan tálon kell majd bemutatni a hústémát. A tál kiegészül majd egy fém
edénnyel, ebben majd egy „ragut” kell tálalni. Ez lesz a hús harmadik köreteleme, amelynek
zöldségekből és magvakból kell készülnie. 

_dsc6147-edit.jpg


Az elmúlt több mint egy év rengeteg változást hozott a vendéglátással foglalkozó
szakemberek életébe, ami azt is magában foglalja, hogy soha nem látott méretű, a
szolidaritáson alapuló kezdeményezések láttak napvilágot. A Bocuse d’Or idén ezt is díjazza,
így jött létre a Bocuse d’Or Social Commitment Award. A díjat az a csapat kapja majd, amely
a legelkötelezettebbnek találtatik majd az olyan témákban, mint az élelmiszersegély,
élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés vagy az oktatás.
A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a
fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Ez idén sem lesz másképp, sőt, a 2021-es
lyoni döntőn a fenntarthatósági szempontok még nagyobb szerepet kapnak. Az elviteles
ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek.

Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt
nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordít. Sajnos a járvány néhány csapat versenyzését lehetetlenné tette, így történt néhány visszalépés, és a döntőben összesen 22 ország vesz majd részt.

 

team_02_kicsi.jpeg

 

A magyar csapat szeptember27-én, a második napon versenyezik majd, aznap a tizedik rajtolóként. A start 9:57-kor lesz,
az elviteles témával 2:52-re, a hústállal pedig 3:27-re kell majd készen lenni. A Magyar
Bocuse d’Or Akadémia Facebook és Instagram oldalán folyamatosan frissítjük a versennyel
kapcsolatos híreket, és tudósítunk a magyar csapat szerepléséről.
Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után kerül sor, közben a Magyar
Bocuse d’Or Akadémia gőzerővel készül a következő versenyre, és október 21-én már le is
bonyolítja a magyar döntőt. A magyar döntőn Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor,
Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti
hazánkat a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek
szenzációs módon 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

A bejegyzés trackback címe:

https://airchef.blog.hu/api/trackback/id/tr6316698766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása