A szakma csúcsa a gasztronómia ünnepe. Figyeléjétek az eseményeket.
A világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének világdöntőjét szeptember 26-27-én
rendezik meg Lyonban a SIRHA keretein belül.
Veres István és a magyar csapat a második napon főz!
(elnök:Hamvas Zoltán, coach: Széll Tamás, commis: Molnár Bence)
Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d’Or több mint három
évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni
európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem
január, hanem szeptember végén derül ki, melyik csapat lesz a legjobb idén.
A Bocuse d’Or verseny híres arról, hogy teljesen szinkronban van a világban zajló
eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel, így nem meglepő, hogy a járványhelyzet a
versenyszabályzatban is különös, eddig sosem látott megoldásokat szült. A legnagyobb
változás kétség kívül az, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt
kell készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag a
paradicsom.
A Bocuse d’Or versenyeken mindig az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb tényező az a
tál, amelyen a csapatok a hústémát prezentálják. Ezeknek a tálaknak a megtervezése és
kivitelezése ugyanúgy hónapokig tart, míg maga a felkészülés, és ezek a tálak rendszerint
híven tükrözik az adott séf dizájnról alkotott véleményét. Az idei versenyen azonban ez nem
így lesz. A Bocuse d’Or történetében először egyforma tálat kapnak a csapatok, tehát
mindenkinek ugyanolyan tálon kell majd bemutatni a hústémát. A tál kiegészül majd egy fém
edénnyel, ebben majd egy „ragut” kell tálalni. Ez lesz a hús harmadik köreteleme, amelynek
zöldségekből és magvakból kell készülnie.
Az elmúlt több mint egy év rengeteg változást hozott a vendéglátással foglalkozó
szakemberek életébe, ami azt is magában foglalja, hogy soha nem látott méretű, a
szolidaritáson alapuló kezdeményezések láttak napvilágot. A Bocuse d’Or idén ezt is díjazza,
így jött létre a Bocuse d’Or Social Commitment Award. A díjat az a csapat kapja majd, amely
a legelkötelezettebbnek találtatik majd az olyan témákban, mint az élelmiszersegély,
élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés vagy az oktatás.
A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a
fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Ez idén sem lesz másképp, sőt, a 2021-es
lyoni döntőn a fenntarthatósági szempontok még nagyobb szerepet kapnak. Az elviteles
ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek.
Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt
nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordít. Sajnos a járvány néhány csapat versenyzését lehetetlenné tette, így történt néhány visszalépés, és a döntőben összesen 22 ország vesz majd részt.
A magyar csapat szeptember27-én, a második napon versenyezik majd, aznap a tizedik rajtolóként. A start 9:57-kor lesz,
az elviteles témával 2:52-re, a hústállal pedig 3:27-re kell majd készen lenni. A Magyar
Bocuse d’Or Akadémia Facebook és Instagram oldalán folyamatosan frissítjük a versennyel
kapcsolatos híreket, és tudósítunk a magyar csapat szerepléséről.
Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után kerül sor, közben a Magyar
Bocuse d’Or Akadémia gőzerővel készül a következő versenyre, és október 21-én már le is
bonyolítja a magyar döntőt. A magyar döntőn Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor,
Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti
hazánkat a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek
szenzációs módon 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.