SZÉK Restaurant & Bar - Terítéken a székely konyha Budapest belvárosában
2020. október 27. írta: AirChef

SZÉK Restaurant & Bar - Terítéken a székely konyha Budapest belvárosában

mat_6765.jpg

Megnyílt az Andrássy út 41. szám alatt a Szék! A névválasztás egyszerű és nem véletlen, hiszen a székely konyha remekeit tárja a vendégek elé. Igazán kedves környezetben, méltón a nemzeti örökségre, a belváros frekventált részén remek élményben részesülhet, aki betér hozzájuk.

 Bizton kijelenthető, hogy végre egy étterem, ami koncepciójával igencsak közel áll a magyar vendégek szívéhez, így a maga módján ezért egyedi, és kifejezetten hiánypótló a budapesti gasztronómiai palettában. Covid ide, vagy oda, megnyitottak, hiszen az élet megy tovább, és szükség van az újra, az ízek és élmények megélésére. Persze azt ők is tudták, hogy egyáltalán nem várható a külföldi vendégek özöne, de a régi tervből, az álomból a nehézségek ellenére valóságot varázsoltak. Egyértelműen ez az étterem a magyar közönségnek szól, és ad amolyan otthonos élményt, persze az is kétségtelen, hogy amint kinyílnak a határok, nem lesz náluk hiány a külföldi vendégseregletben sem.

img_8787.JPG

Az étterem enteriőrje bensőséges hangulatot tükröz, és mindenhol fellelhetők azok a motívumok, amik Erdélyt keltik életre a szemlélőben. A legmarkánsabb és egyben legegyedibb a bejárattal szemben lévő fal, melyen egy igazi alkotást keltettek életre, megjelenítve a természetet egy fa ágaival, ami a kellemes fényben megadja az étterem hangulatát. Szándékaik szerint minden évszakban változtatnak majd, aktualizáltan a természet változásaihoz.

img_8869.JPG

Az étterem ügyvezetőjét és egyik tulajdonosát, Varga Szidóniát már sokan ismerhetik, mint énekest egy kultzenekar frontembereként, de most teljesen más oldalát mutatja meg. Székelyudvarhelyről származik, már gyermekkorától a konyhában sürgött-forgott nagyszülei és szülei körül. A neveltetéssel együtt kapta az székely hagyományokat és értékeket, ami a mai napig meghatározza mindennapjait. Tulajdonostársaival nem titkolt célja, hogy a székelyföldi konyhát egy olyan egyedülálló szintre emeljék, ami akár a világ gasztronómiai térképére is felkerülhet. Ezzel az étteremmel mindenképp jó úton járnak a terveik megvalósításához.

mat_6763.jpg

Az étterem séfje, Réti Sebestyén több mint 20 éve dolgozik a szakmában: dolgozott a Déryné Bistroban, vezette a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is, a Magyar Kereskedelmi Bank protokoll séfje volt, és több országban is megfordult szakmája során. Elmondása szerint annak az erdélyi konyhának, mit megálmodtak a Szék-ben az a lényege, hogy megmutassák a tradicionális receptúrákat egy kicsit új, trendibb köntösben, értelmezhető formában és elegáns, mai tálalásmódokkal. Az is fontos, hogy mindazokat az alapanyagokat, fűszereket, sajtokat és húsokat kiemeljék, melyek jellemzőek az erdélyi konyhára. Az alapanyagok egy része Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől kerül beszerzésre. Olyan GMO-mentes termékek is az asztalra kerülnek, mint a tekerőpataki szarvasgombás, valamint köménymagos sajt, vagy az itthon kevésbé ismert orda. A látványra és ízre is megújult puliszka erdélyi kukoricalisztből készül, a tejföl is erdélyi termelőktől származik. Az étterem konyháján készült zakuszka esetében a paradicsompaprika, azaz “gogos” biztosítja, hogy színében is autentikus legyen. Az ételek készítését a mai konyhatechnikai megoldásokkal ötvözik, és szemet gyönyörködtető prezentációval ténylegesen felejthetetlen élményt nyújtanak a vendégeknek.

brassoi_sertesszuz_ropogos_burgonyaval.JPG

A borkínálatban is megtalálhatók az erdélyi különlegességek. Az erdélyi borvidéket még Szent István király ajándékozta a bencés szerzeteseknek, különlegessége a természeti adottságai miatt a vörös borok készítése. Ha valaki szeretne elmélyülni ebben a borkultúrában, Kemencei Andrea, mint az étterem háziasszonya rendelkezésre áll. Mint borszakértő, a Kárpát-medencei borkultúra igazi szerelmese, és szakács végzettsége révén szimbiózisban dolgoznak együtt Réti Sebestyén séffel, ami igazi csapatmunka. Azt is megtudtam tőle, hogy Tokaj után Aradménesen van még egy olyan mikrokörnyezet az egész világon, ahol aszúsodni tud a szőlő.

mat_6726.jpg

Amit semmiképp sem szabad kihagyni, az az orda, ami nagyon finom, édeskés túró különlegesség. Számomra abszolút kedvenc a csorbaleves. Atya ég, milyen ízek! Az alaplevest kissé sűrű formába hozzák a saját zöldségeinek levével, érlelt tárkonyecet készül hozzá, mellyel besavanyítják, a tejfölhabot és a lestyánt pedig nem főzik bele, hanem pesto formában kapja meg a vendég. Az ízek frissen, telibe érkeznek az ízlelő bimbókra! És ki ne hagyja senki a töltött paprikát! Egy igazi Kárpát-medencei étel, ami kapott zellert és petrezselymet főzés közben, különlegessége, hogy kápia paprikába töltik, viszont a héját eltávolítják töltés előtt, és kap az étel egy vékony fátyolszalonnát, ami finoman ráolvad a paprikára. Nincs még vége a feltétlenül megkóstolandó ételeknek, de jobb, ha mindenki elmegy, és kipróbálja!

havasi_gomba_kremleves_fenyomag_pogacsa.JPG

agyag_edenyben_sult_toltott_paprika_fatyol_szalonna1.JPG

kurtoskalacs_grillazskrem_eper_kremfagylalt.JPG

Ebbe az étterembe nem csak Erdély és Székelyföld ételeit hozták el nekünk, hanem annak szívét és lelkét is belerakták!

Szöveggondozás : Tiborcz Alexa

Fotó: Szék Restaurant & Bár

A bejegyzés trackback címe:

https://airchef.blog.hu/api/trackback/id/tr6516259970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása