Az Aranyhal Vendéglő hűen a tradíciókhoz, a magyar konyha értékei mentén, és a saját maguk által kijelölt úton szintet lép. Modern külsővel, a mai trendeknek megfelelő tálalással, és modern konyhatechnológiával készült ételekkel találkozhatunk náluk. Január 15-től új séf érkezett a fedélzetre, kinek szaktudása és elhivatottsága révén az étterem konyhája és az étlap is frissül. Márfi Gábor, akinek szerelme a főzés művészete, vibráló és modern alapanyagokat használva kétségtelenül különlegesebbé varázsolja az Aranyhal Vendéglő repertoárját.
Márfi Gábor mindig is szeretett főzni, és tulajdonképpen eleinte autodidakta módon képezte magát. Nagyjából 10 éve csöppent bele a konyha világába, és lett a szenvedélye. Elmondása szerint az egész az Egri Várnál indult 1994-ben, ahol bográcsban készített egy muflon ragut, majd ezt követően szenvedélyesen kezdett el vad ételekkel foglalkozni. Saját konyhájának kimaxolása, és a folyamatos főzés élete része lett. Természetesen szakmai végzettségre is szert tett, és a Pasarét Bisztróban Nánási Lajos kezei alatt rengeteget tanult. Pályafutása ezután a Costes Downtown (Michelin-csillagos) konyháján folytatódott, Tiago Sabarigo mellett töltött el másfél évet. Innentől már felfigyeltek rá, majd egy jó lehetőséget kapva belekóstolt a VakVarjú konyhájába is. A következő lehetőség sem váratott magára sokáig, hiszen az Aranyhal Vendéglővel megtalálták egymást, és kétségtelenül új időszámítás kezdődik mind a séf, mind pedig a vendéglő életében.
Az új séf új szemléletet, látásmódot hoz a vendéglő számára, és nem csak az ételek és a technológiák tekintetében, hanem a konyha működésének professzionális megszervezésében is. Gábor képes heti 7 napot is 12 órában végigdolgozni, mivel ha nem a vendéglőben van, hanem otthon, akkor is azon gondolkodik, hogyan lehet jobban csinálni. Mint minden konyhafőnöknek, komoly elvárásai vannak, viszont rendkívül emberi hozzáállással, ami biztosan nagy segítség a kollégáknak. Saját elmondása szerint egy dolog van, amire rendkívül háklis, ez pedig alapvetés egy konyhán: a tisztaság és a rend betartása.
Márfi Gábor elmondta, hogy ő olyan, mint egy diktafon: folyamatosan be van kapcsolva, figyel és mindent megjegyez. Ezért rengeteget tanult a konyhákon, illetve folyamatosan a világhálót böngészi, régi szakácskönyveket olvas, mert már máshogy nem is tudja elképzelni magát, mint a konyha szerethető világában. Fontos számára, legyen az fine dining, magyaros egytálétel, vagy akár menü, hogy minden esetben jó ízléssel legyen elkészítve, és igazi ízekkel lepje meg a vendégeket.
Hogy mivel találkozhat ezek után a vendég az Aranyhal Vendéglőben? Abban biztos lehet, hogy a tematika nem változik nagy mértékben, viszont sokkal több ízélmény kerül az asztalra, sokkal szebb, szemet gyönyörködtető tálalással, mint eddig. Természetesen megmaradtak azok a standard ételek, amik már régóta fémjelzik az éttermet, viszont előnyükre kis frissítésen mentek keresztül. A lényeg a részletekben, és a gondos, precíz odafigyelésben rejlik, ami Márfi Gábor munkáját abszolút fémjelzi. Gábor viccesen hozzátette: nekem már az óvodában is vaj volt a jelem.
Szándékunkban áll a nemzetközi konyha remekeiből is szemezgetni, amik eddig nem jelentek meg az étlapon, ezzel is színesítve a palettát. Eszközökben is sokat fejlődött az étterem: új sous vide- és kamrás vákuum gépet szereztek be; és egy dagasztó gépet, ami azt sejteti, hogy nemsokára helyben sütik a kenyeret. Erre érdemes lesz odafigyelni! Kedvcsinálónak néhány étel az étlapról: tatár, haltepertő, klasszikus halászlé, gulyásleves, kacsa brassói. Mindenképp találkozhatunk fogassal, süllővel, pisztránggal és lazaccal. Táblás ajánlaton vélhetően megtaláljuk majd sokáig a hortobágyi palacsintát, amit megkóstolni rendkívül ajánlott.
A menürendszer is változtatáson megy át, ami azt jelenti, hogy heti menüvel kedveskednek: két leves, három főétel, és két desszert lesz a palettán, ezáltal a vendég rakhatja össze a saját ízlése szerint a fogyasztani kívánt ételsort. Márfi Gábor és az Aranyhal Étterem mindenképp remek párosítás, és már most tudni, hogy ez az év biztosan sikereket fog hozni számukra. Már tavaly is letették védjegyüket a budapesti gasztronómiában, hiszen bekerültek a Magyar Konyha Top 10 Éttermébe, és elhozták az Étterem Hét Legjobb Kiszolgálás díját is. Szeretnék idén is ezt az utat folytatni, szakmai elismeréseket szerezni, céljuk pedig továbbra is az, hogy vendégül lássanak!
Korrektúra, szöveggondozás : Tiborcz Alexa
Képek : Aranyhal Vendéglő