Hosszú Tányér étterem - Mesés és exkluzív - Fine dining a lombok alatt
2020. október 09. írta: AirChef

Hosszú Tányér étterem - Mesés és exkluzív - Fine dining a lombok alatt

Felejthetetlen élményben vehettem részt a Mecsekben, a Zengő lankái alatt elhelyezkedő Hosszúhetényben. Nem is meglepő, hogy már a rómaiak is megtelepedtek ezen a vidéken, hiszen szemet gyönyörködtető látvány tárul az ide látogatók elé. Sokan ismerik ezt a környéket a Dél-Dunántúli borrégióról, azon belül is a Mecsekaljai borvidékről, viszont Hosszú Franciskának köszönhetően most már gasztronómiai zarándokhellyé is válhat.

 dscf3156.jpg

Hazánk vidéki gasztronómiája az utóbbi években felvirágozni látszik, és számos olyan étterem kezdte el működését, mely méltán emeli régiójának fényét. Így történt ez Hosszúhetényben is, mikor 2015-ben Hosszú Franciska merész döntésre jutott, és megnyitotta kávézóját. A valamikori óvoda épületét pár év alatt újították fel, és hozta létre saját álmát, amibe rengeteg munkát fektetett. Franciska saját magából indult ki, hiszen ha szeretett volna kávézni, vagy egy jó süteményt enni, fel kellett pakolni a családot, és bemenni Pécsre. A falu központjában elhelyezkedő ékszerdoboznak gyorsan híre ment a környéken - bár modernitása meglepő volt a helyi lakosság számára, mégis gyorsan a helység közösségi, kedvelt találkozóhelyévé vált. Nem csak egy kávézót, hanem pékséget, családbarát összejövetelekre és rendezvényekre alkalmas helyet kapott ezzel a település. Hosszú Franciska ugyan teljesen más területről csöppent a vendéglátás világába, mégis olyan lelkesedéssel, szívvel viszi a vállalkozást, ami becsületére válna mindenkinek. Eleinte hét napból hetet volt nyitva, hozzá jártak pékárut venni, ebédelni, vagy épp vacsorázni, de két gyermeke mellett gyorsan rájött, hogy vannak fizikai határai, bármennyire is szíve csücske a kávézó. A covid után döntött úgy, hogy a nyitva tartást péntek, szombat és vasárnapra szűkítik. De ennek még egy nyomós oka volt, mégpedig az, hogy megnyitották 2019-ben az új egységüket, egy fantasztikus éttermet. Hosszúhetény központjában így létrejött egy hiánypótló, gasztronómiai központ, ahova azóta már nem csak a környékről, hanem Budapestről is eljönnek az emberek.

dscf3311.jpg

 Hosszú Franciska: „A mi gondolkodásunk egyszerű. Olyan helyet szeretnénk mutatni a nyitás óta, ami igazi gasztronómiai élményt nyújt az ide látogatóknak.”

 Lehetne bárhol Európában

Hosszúhetény alapvetően is kedvelt a központja a falusi turizmusnak, mivel a Zengő gyönyörű tájai kirándulásra, kikapcsolódásra csábítják az embereket. Az erdők és rétek szegélyzete falu mindig is híres volt a jó levegőről, amibe szinte harapni lehet, és a környék borászata is kincseket érő tételeket rejt magában. A kávézó, mint közösségi tér, elnyerte a vendégek bizalmát, de az étterem nyitásával egy teljesen más univerzumot hozott a régiónak. Egyrészről nyugalmat, és eleganciát sugall, másrészről olyan enteriőrt alkottak, mely nívós professzionalitásával bárhol megállná a helyét Európában. Egy fine dining étterem a lombok alatt, mely meglepő módon adja át a kulináris élményeket. Az étterem befogadóképessége 20 fő, és ez teljesen elég is ahhoz a koncepcióhoz, amit képviselnek. Az étterem kialakításában a modernitás és a tradíciók ötvözése példaértékű környezetet biztosít. A régies burkolat, a kandalló a teraszon, és az ódon magnóliafa már érkezéskor is kellemes hangulatba ringatja a vendéget, belépve pedig korunkbeli elegancia fogadja. A szép cserépkályha még inkább fokozza az igazán romantikus légkört Az étteremben a kifinomultság kéz a kézben jár a letisztult eleganciával. Hiszen a rusztikus kőfal találkozása a halványszürke-fehér bútorokkal a hatalmas kandalló előtt, mind az elegancia meghatározói, amit néhány ponton megtör a falon elhelyezett fekete-fehér, letűnt életek emlékeit megőrző fotó, vagy az asztalokon elhelyezett hófehér, apróvirágos csokrok, amelyeket az első bútortól az utolsó szál virágig Franciska válogatott össze piacokon, vagy mentett meg idős rokonok padlásáról. Ezt még fokozza a látványkonyha, ahova bárki bármikor bekukkanthat. A vendégtér kényelmes, 2-4 fős asztalok állnak rendelkezésre, és nem véletlen az, hogy szinte csak foglalások alapján lehet náluk asztalt szerezni, és bizton állíthatom, megéri! Ez persze nagyban köszönhető az étterem séfjének, Kun Péternek.

dscf3057.jpg

 

 

Kun Péter a külföldön eltöltött évek után - aki Christian Baunál, Joël Robuchonnál vagy Riesers Maximiliannál eltöltött hónapok, évek kemény munkája alatt megszerezte a tudást - hazaköltözött. Bagolyvár és Kalafarm éttermekben ismerhette meg a magyar közönség, aztán 2019 novemberében, az akkor nyíló Hosszú Tányér étteremhez csatlakozott executive séfként. Legnagyobb példaképe Pesti István, kinek munkássága és szakmaisága Péterben is tükröződik. Mondjuk úgy: igazi fiatal titán! Konyhafőnöki pozíciója mellett van ideje számon tartani közel húsz partneri hamburgerláncolatot, a KP Burger Műhelyt is irányítani, és könyvet is piacra dobni Gourmet Csárda címmel, ami Péter 36 évét mutatja be 36 saját receptjén keresztül. Ebből is látszik, hogy teljesen elhivatott, szakmájában imád játszani az ízekkel, textúrákkal. Az, hogy minden az alapanyagtól indul, jól megtanulta, és ez látszik minden tányérján, minden párosításán, ami számomra is óriási élményt nyújtott. Progresszív, újító, és mégis a tradíciókhoz visszanyúló ételei kifinomult ízlésről adnak tanúbizonyságot. A séf egyedülálló látvány-, íz- és illatvilágú fogásai mellé pedig hosszúhetényi borászok borait, vagy helyben készült szörpöket kínáltak.

 dscf3332.jpg

Kun Péter: „Fel sem merült, hogy nagyobb létszámban gondolkozzunk, mert abban hiszünk, hogy ez az a létszám, amely mellett a vendég megkaphatja az őt megillető időt és figyelmet. Vendégeinket folyamatosan változó amuse bocuhe-sal fogadjuk, és zárásként petit four-t szolgálunk fel.”

 

Egy emblematikus fogás

Lekönnyített libamáj bonbon, ami saját zsírtartalmával lett összefogva, magas zsírtartalmú tejszínnel lágyítva, könnyítve. Keserű csokoládéglazúrral leöntve, mogyoróval és kakaófölddel tálalva.

dscf3046.jpg

 

Néhány étel kedvcsinálónak:

dscf3183.jpg

 

 dscf3108.jpg

dscf3078.jpg

A Hosszú Tányér étteremben eltöltött néhány kellemes óra után még módunkban állt eljutni egy borospincébe is. Mit is csinálhat az ember 10 fogás után, mint hogy egy jót borozzon?!

 dscf3326.jpg

Schunk pincébe látogattunk el, ahol megint csak meglepetések vártak. A családi üzemeltetésen és működtetésen alapuló Schunk Pince helyileg a Pécs-Mecseki Borvidéken, Hosszúhetényben található. A pincében 1996 óta készülnek kisebb és nagyobb tételben, változó szortimentben vörösborok, friss fehérborok és üdítő rozék. A pincészet rengeteg versenyen szerepelt már kimagasló eredményeket elérve, amiről a kóstoló alatt mi is megbizonyosodhattunk. Ezeket az eredményeket nyilvánvalóan csakis komoly, elhivatott és szakértő munkával lehet elérni. Az évek során a pincészet egyre több területen telepítette, és alakította ki saját választékát, mely a borvidék kincseit rejti magában. Cabernet Sauvignon és Merlot prémium kategóriás boraikat érdemes megkóstolni! Sőt, azt is hozzá kell tenni, hogy ár-érték arányban szinte megdöbbentő tételeket találhatunk náluk. Tessék utána járni!

Fotó: Kiss Gadget Zoltán

Szöveggondozás, Korrektúra: Tiborcz Alexa

A bejegyzés trackback címe:

https://airchef.blog.hu/api/trackback/id/tr2116233644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása