Cardium Pincészet
2019. október 09. írta: AirChef

Cardium Pincészet

boraink.jpeg

A pince nem csak a hordókról, tartályokról szól Kovács Ferenc számára, hanem az egész élete benne van ebben az igazán szívből jövő vállalkozásban.

Tökön, az Etyek-Budai borvidéken a szőlészetnek és a borászatnak régmúltra visszanyúló hagyományai vannak, hiszen nem is volt ember, aki ne rendelkezett volna szőlővel vagy pincével. Kovács Ferenc apja is közéjük tartozott, így a borászkodás a mindennapok részét képezte a család életének. 1996-ban kezdtek el komolyabban foglalkozni a dologgal, mikor is felépítették jelenlegi pincéjüket. Kovács Ferenc 2012-ben vette át a borászatot édesapjától, és a számos nehézség ellenére elhivatottan vezeti.

 

Airchef: A Budavári Borfesztiválon leltem erre a gyöngyszemre, mely újnak tűnik a borászatok között, ugyanakkor a borkészítés hosszú évek óta tradíció náluk. Nagy meglepetéssel kóstoltam a felsorakoztatott tételeket, mivel rendkívül szép, kerek, igazán minőségi borokkal ismerkedhettem meg náluk. Az Irsai és a Rosé cuvée kifejezetten kellemes, és kimagasló élményt nyújtott - mint később kiderült, nem is véletlenül, hiszen aranyérmes borok kerültek a poharakba. Egyértelmű volt a számomra, hogy a gasztronómiában helye van a Cardium Pincészetnek, és fel kell hívni rá a szakma és a borszerető közösség figyelmét!

 

- Mikor vált a tradíció és a szerelem vállalkozássá is?

- 2017. volt az a fordulópont. Ekkor jött egy kedvező eszközbővítési-, illetve egy kitűnő borásszal való együttműködési lehetőség, amellyel megkerestem két barátomat, akik szintén láttak fantáziát a közös munkában. Azóta már a társaimnak tudhatom őket, és így együtt, a feladatokat szétosztva sokkal rugalmasabban tud működni a borászat.

- Honnan jött a Cardium elnevezés?

- Huszonkét évig Kovács Pince Tök néven voltunk a piacon, de szerettük volna a piac felé is jelezni, hogy a borászat életében jelentős változás történt, így kerestünk egy ránk jellemző, felismerhető nevet, amivel brand-et is építhetünk. Maga a szó szívkagylót jelent. A Cardiumra több okból is esett a választás, hiszen a névválasztás során szerettük volna kifejezni a helyhez való kötődésünket, illetve a boraink jellemző értékeit. A helyi kötődés úgy kapcsolódik a márkanévhez, hogy itt az egykori Pannon-tenger visszahúzódását követően keletkezett mészkőalapkőzetben, megkövülve jelenleg is megtalálhatók az itt élt csigák, kagylók vázai. A vonatkozó tanulmányok szerint Tök község környezetében feltűnően magas volt a Cardium (szívkagyló) sűrűsége, így erre esett a választás.

- Milyen típusú borokkal foglalkozik a pincészet?

- A borvidék fehér és rosé tételei arról híresek, hogy nagyon jó pezsgőalapok, illetve könnyű, gyümölcsös, remek savösszetételű borok, ami elsősorban a talaj mésztartalmának köszönhető. Itt jelenik meg egyébként a márkanév másik vonatkozása, hiszen a magas mésztartalmú talaj a fentiek szerint kialakult, sok Cardiumot is tartalmazó, mészkőalapkőzetnek köszönhető. De visszatérve a kérdésre, a borvidék adottságainak megfelelő könnyen értelmezhető, beszélgetős, gyümölcsös borokat készítünk. Van két gyöngyöző borunk: az egyik egy 100% Pinot noir Rosé, a másik pedig egy félédes Királylányka. Emellett öt száraz csendes bor található a kínálatunkban: Zöld veltelini, Chardonnay, Irsai Olivér, Sauvignon blanc, és egy Rosé cuvée (Pinot noir és Kékfrankos házasítás).

pfn_cardium01.jpg

- Melyik borokat mondanád a Cardium Pincészet zászlósborainak?

- A Zöld veltelini és a Királyleányka, ami Telkiből, a saját ültetvényről származik, és már édesapám is ezekkel ért el sikereket. Ezek a fajták most is igen szép helyet foglalnak el a szortimentben, de mindenképp megemlíteném még a Sauvignon Blanc borunkat, amellyel reményeim szerint rangos versenyeken is jól fogunk szerepelni, akár külföldön is.

- Egy borászat sikeres működése több pilléren áll. Az egyik fontos ezek közül a szakember. Rajtad kívül kinek a vállán nyugszik a szőlőszemek sorsa?

- Fontos megemlítenem a borászunkat, pincemesterünket, Monostori Balázst. Neki sok mindent köszönhetünk, hiszen rendkívül nagy szakértelemmel, nagyon szép borokat hoz létre. Azt mondanám: egyszerűen érzi azt, hogy milyen szőlőből, milyen típusú borokat lehet kihozni. Az ő tudásával készülnek a Cardium borok, illetve a jövőben a pezsgők is.

- A kisebb pincészetek közé tartoztok. Hogyan tudjátok felvenni a versenyt a piacon?

- Ez roppant egyszerű: amit mi csinálunk, azt szívből tesszük. Ha kicsit költőien akarok fogalmazni: mi a boraink fölött apáskodunk, ott vagyunk a szőlőben és neveljük a tőkét, és boraink minden cseppjét szeretettel gondozzuk. Ez érezhető minden palackban, és talán ez az, ami miatt keresik a termékeinket. Itt ismét visszautalnék a Cardium (szívkagyló) márkanév kiválasztására, illetve hitvallásunkra: „Bort szívvel-lélekkel”.

pince.jpg

- Milyen mennyiségekkel jelentek meg a piacon?

- Az idén 12-13 ezer palackkal tudtunk kijönni. Ahogy most látjuk a szüretet, körülbelül 20 ezer palackra számítunk.

- Jellemzően mely területeken folyik az értékesítés?

Elsősorban a Horeca (vendéglátás) területén, főleg a környékbeli és a budapesti éttermeket célozzuk meg. És nagy örömünkre szolgál, hogy komoly, belvárosi, nívós helyeken, mint például az Evidens Bistroban is megtalálhatók boraink. Nagy hangsúly fektetünk a helyi értékesítésre, sokan jönnek be hozzánk, és ezért igyekszünk különféle rendezvényeket is tartani.

pfn_cardium04.jpg

- Milyen tervekkel néztek a jövőbe?

- Elsősorban az a fontos, hogy sokan megismerjenek minket, egyre inkább ott legyünk a köztudatban, és tudják, mi az a Cardium, ezért szándékunkban áll több borversenyen is indulni, folytatva az idei a Borvidéki borversenyen elért sikereket, ahol az Irsai és a Rosé cuvée borainkkal aranyérmet szereztünk.

Ezenfelül észrevettük, hogy van egy olyan piaci rés, ahol a fogyasztók szeretnének mást is kóstolni, mint a nagy pincészetek állandó szortimentjét. Kíváncsiak és szakértőbbek lettek az emberek, ezáltal sokkal érdeklődőbbek. Keresik az élvezhető különféle ízeket és borokat. Azt a vonalat áll szándékunkban követni, amit eddig: nem szeretnénk nagyra nőni, hanem egy minőségi borokat előállító, kvázi egyedi pincészetként jelen lenni.

Korrektúra: Tiborcz Alexa

Fotó: Cardium Pincészet 

A bejegyzés trackback címe:

https://airchef.blog.hu/api/trackback/id/tr5815214420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása