Étterem, mely házias eleganciával, szívvel készített ételekkel vár. Egy fantasztikus fűszerkert, mely élményszámba megy. Egy igazán figyelemre méltó szőlőbirtok, ahol 1,5 hektáron terem az ezerjó és a rajnai rizling.
Egy felejthetetlen kirándulás részeseként megcsodálhattam Magyarország egyik legszebb tájegységét, a Móri borvidéket, hol már az 1900-as évek óta terem az ezerjó, a tramini. Ezen belül Csókakőn egy családi biogazdaságot láttam, aminek szellemisége meghatározó. A természet szeretetének és a hagyományok ápolásának magvait már gyermekkorukban elvetették magukba a tulajdonosok, és mikor 2015-ben telepítették a szőlőt, már megvolt az a gondolatiság, ami jellemzi őket. 12.000 tő ezerjó és 2.500 tő rajnai rizling található a csókakői kavicsos, meszes talajon. A szakmai olvasóknak az is sokat mond, hogy bakművelésű és gondozású biogazdálkodást folytatnak, és hozamkorlátozásra törekednek a minőség jegyében. Az első kézi szüretet tavaly tartották, ezáltal friss, üde, a borvidékre jellemző savas jelleggel bíró boraik igazi élményt jelentenek a fajtakedvelőknek. Természetesen a borok fejlődésével, öregedésével újabb ízjegyeket lehet majdan felfedezni, és kerek, szép tételekkel találkozhatunk náluk.
Székesfehérvár vonzáskörzetében, Csóron, a festői tájba ágyazva létrehozták a Fiastyúk Udvarházat, ami nem csak egy étterem. Szándékaik szerint egy olyan élményközpontot hoztak létre, mely több ennél. Náluk lehetőség nyílik kiszakadni a hétköznapok nyüzsgéséből, felüdülni és szemlélődni egy olyan emberközeli helyen, melynek lényege a természet közeliségben rejlik. A környezet szépségéhez kétség sem fér, hiszen ahova csak nézünk, színek, formák, és tudatosan kialakított kis világ fogad minket. Míves egységet ad a látvány, melyben az ég és a föld, az étterem épülete, és a fűszerkert csodája fogadja az ide látogatókat. Elhelyezkedése révén könnyen megközelíthető, ahol magunkba szívhatjuk a nyugalom szigetének minden rezdülését. A minőségre való törekvés átitatja a helyet, hiszen akármerre nézünk, az az ámulatba ejtő érzés fogja el az embert, hogy: Igen, megérkeztem!
A fűszerkert nem csak illatozó természettel, és gyönyörű látvánnyal ajándékozza meg az embert, hanem az ételek friss hozzávalóit is adja. Szépségével sétára csábítja a vendégeket, miközben semmi más dolguk sincs, csak élvezni a színeket és az illatok sokaságát. Ez egy olyan hozzáadott értékkel emeli az udvarház fényét, mely kevés helyen található meg.
Az étterem május 29-én nyitott, Nagy Krisztián konyhafőnök vezetésével. Az ételek természetesek, közérthetők, és kifogástalan minőségűek. Ennek alaptétele az, hogy az alapanyagokat igyekeznek vagy saját termelésből, vagy a környékről beszerezni. Tudatos lépések és döntések sorával mára 11 hektáros biogazdaságot vezetnek Székesfehérvár közelében. Saját magunk termesztik a zöldséget, gyümölcsöt, szőlőt, bort; baromfit nevelnek, csirkét vágnak. Ahogy ők fogalmaztak: Értéket őrzünk, értéket teremtünk. Mai kifejezéssel élve igyekeznek a „farm to table” elvét követni, tehát kertből az asztalra! Ezáltal egyediség és felismerhetőség lett a védjegyük, mellyel egy szerethető, és a nagyközönség számára is értelmezhető, sallangmentes élményt tudnak nyújtani.
Ahogy a séf fogalmazott viccesen: Náluk a karalábé mondja meg, mikor kerül a tányérra. Éppen ezért a szezonalitás jegyében változik az étlap is. A zöldségköretek tekintetében még az is jellemző, hogy úgy változik az ételekben, ahogyan épp aznap, frissen leszedik. Ez teljesen visszaigazolódik az ételekben, hiszen olyan szép, mély, kerek ízeket adnak a friss tételek, melyek meghatározó ízélménnyel ajándékozzák meg a vendégeket. Ahogyan a szőlővel és a környezettel, ugyanolyan odafigyeléssel bánnak mindennel. Pontosan ezért a természetközeliség jegyében rendkívül fontos számukra a környezetvédelem. A szívószálak papírból és kukoricarostból készülnek, és híre sincs náluk műanyag flakonos üdítőknek.
Látogatásunk során egy igazán remek menüvel ajándékoztak meg minket. Kemencében sült házi kovászos kenyér érkezett, sült brie, amuse bouche-ként érkező kovászos uborka zselé, konfitált fokhagyma, kolbászmorzsa, kacsatatár szarvasgombás répasalátával. Ezután egy remekbe szabott, igazi nyári leves csemege következett, mégpedig hideg tökkrémleves kecskesajttal és cukkinivel.
A fő fogás lazacpisztráng, karalábé velouté, borsó, ördögszekérgomba volt. A desszertnél is csavartak egy nagyot, hiszen megkóstoltuk a paszternákos créme brulée-t céklakompóttal.
Lehetőség nyílt egy igazi édes csoda megízlelésére, mely csupacsoki desszert formájában érkezett. Már a szépséges megjelenése és tálalása miatt is csodájára járt a társaság, és bőszen kattogtatta a fényképezőjét. No, de az íze! Ha valaki náluk jár, nehogy kihagyja! Az itallapon a saját borukon kívül még 50 tétel található, és a sörkedvelők is jól járnak a csapon található kézműves ajánlattal.
Kétségtelenül kihagyhatatlan helyet ismerhettünk meg bennük, olyan gondolatiságot és gasztronómiai élményt, melyet érdemes kipróbálni. Számtalan hely létezik széles e hazában, ami a különlegesség impulzusával ajándékozza meg a látogatókat, melyek közül a Fiastyúk Udvarház az egyik!