Fiastyúk Udvarház
2019. augusztus 02. írta: AirChef

Fiastyúk Udvarház

dsc_1192.jpg

Étterem, mely házias eleganciával, szívvel készített ételekkel vár. Egy fantasztikus fűszerkert, mely élményszámba megy. Egy igazán figyelemre méltó szőlőbirtok, ahol 1,5 hektáron terem az ezerjó és a rajnai rizling.

 dsc_1372.jpg

Egy felejthetetlen kirándulás részeseként megcsodálhattam Magyarország egyik legszebb tájegységét, a Móri borvidéket, hol már az 1900-as évek óta terem az ezerjó, a tramini. dsc_0820.jpgEzen belül Csókakőn egy családi biogazdaságot láttam, aminek szellemisége meghatározó. A természet szeretetének és a hagyományok ápolásának magvait már gyermekkorukban elvetették magukba a tulajdonosok, és mikor 2015-ben telepítették a szőlőt, már megvolt az a gondolatiság, ami jellemzi őket. 12.000 tő ezerjó és 2.500 tő rajnai rizling található a csókakői kavicsos, meszes talajon. A szakmai olvasóknak az is sokat mond, hogy bakművelésű és gondozású biogazdálkodást folytatnak, és hozamkorlátozásra törekednek a minőség jegyében. Az első kézi szüretet tavaly tartották, ezáltal friss, üde, a borvidékre jellemző savas jelleggel bíró boraik igazi élményt jelentenek a fajtakedvelőknek. Természetesen a borok fejlődésével, öregedésével újabb ízjegyeket lehet majdan felfedezni, és kerek, szép tételekkel találkozhatunk náluk.

dsc_0649.jpg

Székesfehérvár vonzáskörzetében, Csóron, a festői tájba ágyazva létrehozták a Fiastyúk Udvarházat, ami nem csak egy étterem. Szándékaik szerint egy olyan élményközpontot hoztak létre, mely több ennél. Náluk lehetőség nyílik kiszakadni a hétköznapok nyüzsgéséből, felüdülni és szemlélődni egy olyan emberközeli helyen, melynek lényege a természet közeliségben rejlik. A környezet szépségéhez kétség sem fér, hiszen ahova csak nézünk, színek, formák, és tudatosan kialakított kis világ fogad minket. Míves egységet ad a látvány, melyben az ég és a föld, az étterem épülete, és a fűszerkert csodája fogadja az ide látogatókat. Elhelyezkedése révén könnyen megközelíthető, ahol magunkba szívhatjuk a nyugalom szigetének minden rezdülését. A minőségre való törekvés átitatja a helyet, hiszen akármerre nézünk, az az ámulatba ejtő érzés fogja el az embert, hogy: Igen, megérkeztem!

dsc_1078.jpgA fűszerkert nem csak illatozó természettel, és gyönyörű látvánnyal ajándékozza meg az embert, hanem az ételek friss hozzávalóit is adja. Szépségével sétára csábítja a vendégeket, miközben semmi más dolguk sincs, csak élvezni a színeket és az illatok sokaságát. Ez egy olyan hozzáadott értékkel emeli az udvarház fényét, mely kevés helyen található meg.

Az étterem május 29-én nyitott, Nagy Krisztián konyhafőnök vezetésével. Az ételek természetesek, közérthetők, és kifogástalan minőségűek. Ennek alaptétele az, hogy az alapanyagokat igyekeznek vagy saját termelésből, vagy a környékről beszerezni. Tudatos lépések és döntések sorával mára 11 hektáros biogazdaságot vezetnek Székesfehérvár közelében. Saját magunk termesztik a zöldséget, gyümölcsöt, szőlőt, bort; baromfit nevelnek, csirkét vágnak. Ahogy ők fogalmaztak: Értéket őrzünk, értéket teremtünk. Mai kifejezéssel élve igyekeznek a „farm to table” elvét követni, tehát kertből az asztalra! Ezáltal egyediség és felismerhetőség lett a védjegyük, mellyel egy szerethető, és a nagyközönség számára is értelmezhető, sallangmentes élményt tudnak nyújtani.

dsc_1284.jpg

Ahogy a séf fogalmazott viccesen: Náluk a karalábé mondja meg, mikor kerül a tányérra. Éppen ezért a szezonalitás jegyében változik az étlap is. A zöldségköretek tekintetében még az is jellemző, hogy úgy változik az ételekben, ahogyan épp aznap, frissen leszedik. Ez teljesen visszaigazolódik az ételekben, hiszen olyan szép, mély, kerek ízeket adnak a friss tételek, melyek meghatározó ízélménnyel ajándékozzák meg a vendégeket. Ahogyan a szőlővel és a környezettel, ugyanolyan odafigyeléssel bánnak mindennel. Pontosan ezért a természetközeliség jegyében rendkívül fontos számukra a környezetvédelem. A szívószálak papírból és kukoricarostból készülnek, és híre sincs náluk műanyag flakonos üdítőknek.

dsc_1093.jpg

Látogatásunk során egy igazán remek menüvel ajándékoztak meg minket. Kemencében sült házi kovászos kenyér érkezett, sült brie, amuse bouche-ként érkező kovászos uborka zselé, konfitált fokhagyma, kolbászmorzsa, kacsatatár szarvasgombás répasalátával. Ezután egy remekbe szabott, igazi nyári leves csemege következett, mégpedig hideg tökkrémleves kecskesajttal és cukkinivel.

dsc_1118.jpg

A fő fogás lazacpisztráng, karalábé velouté, borsó, ördögszekérgomba volt. A desszertnél is csavartak egy nagyot, hiszen megkóstoltuk a paszternákos créme brulée-t céklakompóttal.

dsc_1208.jpg

Lehetőség nyílt egy igazi édes csoda megízlelésére, mely csupacsoki desszert formájában érkezett. Már a szépséges megjelenése és tálalása miatt is csodájára járt a társaság, és bőszen kattogtatta a fényképezőjét. No, de az íze! Ha valaki náluk jár, nehogy kihagyja! Az itallapon a saját borukon kívül még 50 tétel található, és a sörkedvelők is jól járnak a csapon található kézműves ajánlattal.

Kétségtelenül kihagyhatatlan helyet ismerhettünk meg bennük, olyan gondolatiságot és gasztronómiai élményt, melyet érdemes kipróbálni. Számtalan hely létezik széles e hazában, ami a különlegesség impulzusával ajándékozza meg a látogatókat, melyek közül a Fiastyúk Udvarház az egyik!

A bejegyzés trackback címe:

https://airchef.blog.hu/api/trackback/id/tr5414991772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása