Olaszrizling Szerintünk rendezvény - Központban a Hegybor!
2019. február 12. írta: AirChef

Olaszrizling Szerintünk rendezvény - Központban a Hegybor!

Olaszrizling Szerintünk rendezvény - Központban a Hegybor!

51721825_317273422252430_6651610448246341632_n.jpg

Idén kilencedik alkalommal megrendezésre került az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Olaszrizling Szerintünk esemény. Csopakon két helyszín adott otthont a rendezvények, a Jásdi borterasz és a Szent Donát Birtok.

Magyarországra a XIX. században bekerülő szőlőfajtát a nagy filoxéra járvány következtében elpusztult szőlők helyére ültették, és sokak véleménye szerint talán még sokkal jobb eredményeket hoz, mint eredetileg hazájában. Az Olaszrizling a mindennapok könnyű bora, mely frissít, kellemes kortyokban élményt nyújt, de kifejezetten passzol az ételek mellé is. Nem is csoda, hogy közel 30 kiállító legjobb Olaszrizlingjét lehet megkóstolni. A borászok és a borfogyasztók olyan fórumát hozták létre, amely mindkét oldalt rengeteg élménnyel ajándékozta meg. A sétáló, a kóstoló, a borszerető közönség és a szakma találkozása azért is fontos, mert a közös impressziók és impulzusok nem csak kellemes időtöltést biztosítottak a résztvevőknek, hanem ezek révén rengeteg tapasztalással is jártak.

51755796_287011421990362_966296791819485184_n.jpg

A Szent Donát Borkúria remek borkísérő falatokkal is készült, szerepelt a repertoárban a szarvasgomba, a füstölt pisztráng, a paszternák, az olíva, a kacsamáj, a füstölt libamell, a kecskesajt, a tökmag, a mangalica pofa, a torma, a sonka, az aszalt paradicsom. Mint minden évben, a rendezvénynek idén is van központi témája, amik ezúttal a HegyBoroké voltak. A HegyBor Olaszrizlingből készül, tartalmas balatoni bor, amely a VineaBalaton (BalatonBor) második szintje, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A HegyBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, vakkóstolás útján derül ki, hogy adott évben ki jogosult Hegybor kategóriával ellátni termékét.

51682618_321847055109081_2301533391784247296_n.jpg

A Balatoni Kör elmondta, hogy: A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése, valamint a tó körüli termőterületek növelése.

Az idei évben is számos kiállító mutatta meg magát: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet, Bakó Ambrus Borászata, Borbély Családi Pincészet, Bussay Pincészet, Csiszár Család Pincészete, Dobosi Pincészet, Figula Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Guden Kisbirtok, Gyukli Pince, Homola Pincészet, Jásdi Pince, Káli Kövek Borászat, Kasnyik Családi Pincészet, Laposa Birtok, Martinus Birtok, Pálffy Pince, Petrányi Pince, Sabar Borház, Skrabski Pince, Somlói Vándor Pince, Söptei Pincészet, Szászi Pince, Szent Donát Birtok, Villa Tolnay Bor- és Vendégház, Zelna Borászat

51993384_296974364348681_2337068022751035392_n.jpg

Az Olaszrizling ezzel az eseménnyel is tovább öregbítette hírét, és a balatoni térség egyik legfontosabb boraként megmozgatta a szakmát, és a közönséget is. Azzal a múlttal és azzal a jelennel, mit a rendezvény megteremtett, utat mutat, így egyértelműen bizakodva tekinthetünk a jövő felé.

Fotó: Szabó Miklós 

A bejegyzés trackback címe:

https://airchef.blog.hu/api/trackback/id/tr5714621922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.