Újbormustra a Cardium Pincészetben
2019. október 28. írta: AirChef

Újbormustra a Cardium Pincészetben

74282307_405261273756878_3728751668490141696_n.jpg

Kevesen merik megmutatni újbor választékukat abban a készültségi stádiumban, mikor még nem teljesen palackra érett a bor. Ezt a Cradium Pincészet!

 Kevesen merik megmutatni újbor választékukat abban a készültségi stádiumban, mikor még nem teljesen palackra érett a bor. Ezt a Cradium Pincészet egy rendkívül jól sikerült eseményen viszont büszkén vállalta. A remek hangulatú pikniken nem csak a boroké volt a főszerep, hanem ízletes kóstolókat készítettek a tételekhez. Természetesen a helyszín nem volt más, mint a Zsámbéki-medencében lévő Tök település, ahol a Budai-hegység lankáin régmúltra visszatekintő pincesoron a Cardium Pincészet is megtalálható. Nem is lehetett volna jobb környezetet megálmodni ennél, mivel az őszi, melengető napfényben, sárguló levelek és a szőlőlugasok közt igen kellemes élményt nyújtott a vendégeknek. Maga a Pincészet igazi gyöngyszem, hiszen nem a nagy mennyiségekről, óriási tartályerdőkről, és végeláthatatlan pincefolyosókról szól, hanem egy emberközeli, szerethető, barátságos hely, pontosan úgy, mint a boraik is! A borvidékre jellemző fehér és rosé borokkal találkozhattunk: beszélgetős borok palettáját ízlelhette végig a közönség. Monostori Balázs pincemester a kóstolás előtt elmondta, hogy jelenleg a reduktív technológiákat helyezik előtérbe, és könnyed, szép, gyümölcsös borok kerülnek ki a keze közül. Az eseményre érkezett vendégelőadóként és szakértőként Kovács Antal, örök magyar sommelier bajnok, aki Monostori Balázzsal együtt mutatta be a borokat. Sziporkázóan jó kedélyű és rendkívüli élményt adó előadásukban öröm volt megismerni a Pincészet újborait. A Pincészet repertoárjában két gyöngyöző bor, egy 100% Pinot Noir Rosé, és egy félédes Királyleányka mellett öt száraz csendes bor található: Zöld veltelini, Chardonnay, Irsai Olivér, Sauvignon blanc, és egy Rosé cuvée (Pinot Noir és Kékfrankos házasítás).

 74337062_689870561508963_7402619143905607680_n.jpg

Az eseményt azért nevezték el újbormustrának, mert az idei szüret egy kivonatát kaptuk a poharakba. A nyers ülepedés fázisában lévő borok kóstolása elég alkalmi a nagyközönség számára, és rendkívül izgalmas, akár laikusként, akár szakemberként nézve. Ez az, ami ritkaság számba megy, és emiatt merészség is, amit kevesen vállalnak be a szakmában. Ezáltal betekintést nyerhetett a vendégsereglet a borászat titkos szférájába, ami megtisztelő lehetőség volt mindazoknak, akik részt tudtak venni rajta.

72608940_534185244050730_3503446815242452992_n.jpg

A kóstolást egy gyöngyöző Pinot Noir Rosé indította kedvcsinálónak, mely a tavalyi év sikerbora: feszes, ropogós, igazán játékos tétel, intenzív habzással és sűrű buborékokkal megáldva. Nem is lehetett volna jobb indítás! Kovács Antal sommelier hozzátette, hogy a gyöngyöző- és habzóborok rendkívül izgalmas ételkísérők felvágottakhoz, érlelt sonkához, paradicsom dominanciájú ételekhez, pörköltekhez. Sőt, még a lecsóhoz is oly mértékben passzol, ahogy ő fogalmazott: felrobban tőle az asztal.

75252854_677725302635786_8551743394911617024_n.jpg

Ezután következett az igazi újbormustra, azaz tartálymintákat volt módjában a vendégeknek megízlelni. Ezek a tételek még derítés, szűrés előtt állnak, közel sem annál a végpontnál, ahova el akarnak jutni velük. A borok mellé Kis Balázs séf, a Dudok Vendéglő konyhafőnöke prezentálta az ételpárosításokat.

- Az első tétel egy szeptember 10-én szüretelt Zöld veltelini volt, fehérborsos, grapefruitot idéző aromakarakteres, könnyű, de mégis húsos testű bor, mely hosszú lefutással, savgerinccel rendelkezett. Ehhez a borhoz remek párként lime-os, kapros lazackrém és rizs chips ékezett.

- Chardonnay következett, amiben nagyon szépen jött a fajtára jellemző csonthéjas gyümölcs mogyorós, vajas karaktere, és szépen sikerült a savakat is megőrizni. Ezt a tételt is szeptember 10-én szüretelték, íz karakterében kövér, tartalmas tétel. Hozzá pedig linzerkosárkában mogyorós libamájhab érkezett, fügével és gyümölcsökkel.

73202444_2534653580100472_6137393680551510016_n.jpg

- A következő Sauvignon blanc volt, jellegzetes füves, zöldfűszeres karakterekkel. Maga a bor szeptember 15-én lett szüretelve, még koránt sem forrta ki magát, de egy vastag, jó ivású bor lesz belőle. Sós keksz camembert-rel és grillezett ananász érkezett hozzá.

- Pinot Noir rosé következett, mely tulajdonképpen a Pincészet gyöngyözőbor alapanyaga lesz. Gyönyörű, kicsattanó, gyümölcsös aromakarakterekkel megáldva, feszes savtartalommal, ropogós, vékony testtel és nagyon jó illattal rendelkezik majd. Tavaszra és nyárra kiváló gyöngyöző itala lesz a teraszszezonnak. A rosé bor a zselére ültetett, konfitált kacsamell kiváló párja volt.

- Királyleányka, mint igazi magyar fajta, még inkább fontos tétele a Pincészetnek. Kellemes, lendületes, élvezetes és illatos bor került a poharakba. Ebből is gyöngyözőbor készül, ami kifejezetten vagány és előremutató. A szeptember 11-én szüretelt tétel finom, gyümölcsös, virágos illattal ajándékozta meg a vendégeket, hozzá sajtkrém érkezett ribizlivel.

72572762_417474522481993_6723380249410666496_n.jpg

Az esemény a kóstolással nem ért véget, hiszen egy zenés esttel folytatódott, amit Kökény Attila, a sokak által ismert, fantasztikus hangú énekes koronázott meg. A slágerek és ringó dallamok mellé a vendégek természetesen továbbra is kóstolgathattak a finom újborokból.

Fotó & Korrektúra (szöveggondozás) : Tiborcz Alexa

A bejegyzés trackback címe:

https://airchef.blog.hu/api/trackback/id/tr4715268932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása