Tudtad? Kóstolda! - Cigány autentika Pécsett
2019. július 08. írta: AirChef

Tudtad? Kóstolda! - Cigány autentika Pécsett

65070893_859023457814327_6056328277373485056_n.jpg

Megnyílt az autentikus cigány étterem Pécsett, mely a Kóstolda nevet kapta. A tematika és az ételek olyan komoly alapokon nyugszanak, mint az első magyarországi cigány lakásétterem, aminek sokan a csodájára jártak.

65272826_505801376857699_7942272318540087296_n.jpg

Pécs központi részén, a Király utcában, egy 300 éves, gyönyörűen renovált műemlék épületében kelt életre a Kóstolda. Június 13-án nyitottak kedves belső térrel, ahol 35 vendég fér el, illetve a sétálóutcára néző terasszal, ahol 25 vendég számára tudnak helyet biztosítani. A tulajdonosok nem ma kezdték a vendéglátást, és pontosan a megnövekedett igények miatt döntöttek úgy, hogy megnyitják az éttermüket. Az ő történetük régebbre nyúlik vissza, amikor is 2015-ben, a nemzetközileg is elismert Színes Gyöngyök Egyesületen belül elkezdték az első cigány lakáséttermet. A lakásétterem Várnai Anna irányításával a pécsi keleti városrész nagy hírnévre tett szert, és rengetegen látogattak el hozzájuk. Az elmúlt években alkalmi, és tematikus vacsoraestekkel várták vendégeiket, amin alkalmanként különböző, 4-5 fogásos menüsort kínáltak a vendégeknek.

65238779_2067282236909220_403765090903392256_n.jpg

A megnövekedett igények viszont arra sarkalták Várnai Annát, hogy még egy lépést tegyen, és megnyissa az éttermet is, ahol már kényelmesen ki tudják szolgálni az igazi cigány autentikus ételekre kíváncsi vendégeket. Az étlapra kerülő ételek kiválasztásánál fő szempont volt, hogy reprezentálhassák az autentikus cigány ízvilágot, megmutathassák a cigány gasztronómia világát. Érdekessége az étteremnek, hogy az általuk készített ételeket tulajdonképpen mindenki ismeri, és mégsem! A roma konyha változatos világát mutatják meg, és minden fogásban van valami különleges, valami érdekes, amit csak náluk lehet megkóstolni.

65255789_405747233375329_3557875758963621888_n.jpg

Hogy kicsit tudjuk, miről is van szó - hiszen a roma gasztronómia is roppant szerteágazó -, Várnai Anna elmondta, hogy jómaga az úgymond beás cigány családból származik. A beás cigányok a délvidék felől érkeztek Magyarországra, édesapja teknővájó volt, és az ő konyhájuk a beás gasztronómiáról szól. Náluk például a cigány kenyér punya névre hallgat. Hozzáfűzte, hogy itt nem is az a lényeg, hogy ők cigányok, hanem hogy egy minőségi szolgáltatást adjanak a vendégeknek. Hisz abban, hogy ezáltal kölcsönös bizalmat és elfogadást tudnak létrehozni cigány és nem cigány emberek között. Őszintén hiszik, hogy egy jó étkezés közelebb hozhatja egymáshoz a legkülönbözőbb kultúrákat és embereket.

65117977_458087188304130_1973591756603654144_n.jpg

A Király utcában 10-22 óráig várják a vendégeket, és szabadon választhatnak az ételek közül az á la carte étlapról, valamint ebédmenü is várja az érkezőket. A lakásétteremben kötött a menüsor, és alkalmi jellegű a vendégfogadás.

Néhány étel az étlapról, ami ismerős lesz mindenki számára, de náluk mégis kicsit máshogy készül:

- húsos cigánylecsó punyával,

- csülkös bableves,

- cigánypecsenye hagymás tört krumplival, házi savanyúsággal,

- asztalkörül futkosós túrós és grízes meggyes rétes,

- velős pacalpörkölt,

- vegyes pörkölt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://airchef.blog.hu/api/trackback/id/tr6114912968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása