Mitől „Geek”* egy kávé?
2019. június 18. írta: AirChef

Mitől „Geek”* egy kávé?

Perna Andor baristával a MondoCon rendezvényen beszélgettünk, amely a japán rajzfilmek és képregények szerelmeseinek, a cosplay és a videojáték-rajongóknak, valamint a sci-fi, fantasy műfajok kedvelőinek nyújt bemutatkozási, kiállítási és szórakozási lehetőséget.

64321876_2256964977745121_635517566235705344_n.jpg

- Nem első alkalommal találkozunk a kiállításon, és mindig finom kávét iszok Önnél. Mivel nagy kávérajongó vagyok, vittem is kóstolóba az Ön által forgalmazott kávéból, amire a „Geek” megnevezés került. Legyen kedves beszéljen nekem a névválasztásról!

- 2015-ben kaptam felkérést egy érdekes projektre egy videojátékokat forgalmazó cégtől, amely Magyarországon elsőként „geek” kávézót szándékozott nyitni. Jómagam nem vagyok „kocka”, gyerekkoromban is inkább a sportok iránt érdeklődtem, így kihívás volt számomra, hogy mindent gamer jellegűvé kellett formálni. Például fantasy témájú figurás süteményeket rendeltünk, a kávéscsészéket logóztattuk – mindent e köré rendeztünk be.

kep.jpgAz alapötlet onnan származott, hogy a „kockák” akár egész éjszaka képesek fennmaradni játszani, gépezni, ez pedig sokkal könnyebben megy egy jó kávé társaságában.  Így született meg a Geek elnevezésű kávékeverék, ami egy jó alapanyagokból álló, fiatalos ízvilágú kávé.
A kávézó a kezdetektől nyereséges tudott lenni, sokan jártak oda, de sajnos a hely tulajdonosa szerződést bontott velük, így ma már nem működnek. Talán egy új helyen újra nyitnak a közeljövőben, legalábbis a szándék megvan, és igény is lenne rá.

kep_2.jpg

MondoCon Kiállítás 2019. (kép forrása: Facebook)

- Milyen a jó kávé?

 - A jó kávét úgy képzelem el, hogy a pörkölés 1 hónapon belüli, és csak annyi kávét darálunk le, amennyit éppen elhasználunk. A vendég a rendeléstől számított 1 percen belül elfogyasztja, akkor maximális az ízértéke. Ez egy tökéletesen karbantartott és beállított kávégéppel lehetséges.

Személy szerint az erősebb, vagy a világosabb pörkölésű kávét kedveli?

- Egyértelműen a világosabb pörkölésű kávét szeretem. Magyarországon még ma is az olasz, sötétebb pörkölésű kávék a legelterjedtebbek, ami még a rendszerváltás utáni években jött divatba. Jelenleg a speciality jellegű, világosabb, citrusosabb ízvilágú kávék nyernek teret, amivel egyet is tudok érteni. Jómagam már 2008-ban is inkább a bécsi, vagy francia pörkölésű kávét kedveltem, és még presszókávéban sem feltétlenül a karakteres ízt keresem, hanem inkább az édesebb ízeket.
Ez azért is fontos számomra, mert tejjel iszom a kávét, és az sokkal jobban harmonizál az édesebb ízekkel.

- Mi a véleménye az ízesített kávéról?

- A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a pörkölés során a kávé szerkezete porózussá válik, és különböző permetszerekkel érik el a kívánt ízt. Ezek mesterséges anyagok. Azt gondolom, hogy egyszer-egyszer kipróbálni jópofa dolog, de tudni kell, hogy a kávéfőzőnek és a darálónak nem tesznek jót ezek a kávék, mert olajos szennyeződést hagynak maguk után. Ezért inkább kuriózumként fogyasszuk, ne pedig rendszeresen.

 

Perna Andor baristakep_3.jpg 2006 óta foglalkozik kávékészítéssel. 2008-ban a Kávé és Koktél Fesztivál legjobb különleges ital díját nyerte el, 2010-ben 3. helyezett lett a Magyar Barista Bajnokságon. 7 évig oktatott Budapesten és Szegeden.

- Kávézótól függően ihatunk igazán jó kávét már 400 forintért is, de akár 1000 forintnál többet is fizethetünk érte. Mit gondol erről?

- A piacvezető kávéscégeknél egyértelműen megfigyelhető a túlárazás.
Magát az életérzést adják el, minőségben nem kap többet a vásárló. Őszintén szólva, ha megveszek egy 4-500 forintos kávét, én is szeretnék egy élményt kapni hozzá. Otthon is ihatok finom kávét, de egy baristának éppen az a feladata, hogy a kávé mellé valami pluszt is adjon. Erre is van már jó példa a piacon, például a kézműves kávét készítők. Esetükben a konstans minőség elérése jelent kihívást, mivel kisebb mennyiségekben szerzik be a kávét.

- Fontosak a jó beszerzési források…

- Jómagam is megnézem, honnan jön a kávé, „saját” pörkölőmesterem van, csak nála vásárolok.

                                                                                                   (fotó: https://unsplash.com/)

- Számít az Énmárka az Ön területén?

kep_4.png- Nagyon is. Nekem évek alatt kialakult a megrendelő bázisom, különböző rendezvényekre hívnak országszerte, folyamatosan van munkám. Mindig igyekszem valami újat is nyújtani, például az öko catering területén, ami a környezettudatos vásárlóknak kedvez. Minden év végén személyesen végiglátogatom a megrendelőimet, hogy megköszönjem nekik az éves együttműködést. Időnként felhívom őket, hogy érezzék a törődést.
„Saját gyerekként” ápolom a vállalkozásomat a feleségemmel együtt, ezt nem is lehet másként.

                                          (fotó: https://unsplash.com/)

kep_5.jpgMitől „Geek”* egy kávé? *geek (kiejtése: /gi:k/ ): kocka, a társaságtól általában elzárkózó vagy ügyetlen, a tudományok és számítógépek világában viszont otthon lévő (fiatal) ember. (forrás: Wikipédia, https://hu.wikipedia.org/wiki/Geek, letöltés: 2019. 06. 09.)

 

Nem csak az életben, az üzletben is társak!

 

- Köszönöm az interjút, és további sikereket kívánok a szakmai- és magánéletben egyaránt. 

 

 

 

Szerző: Kozákné Zsuzsa emberi erőforrás tanácsadó

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://airchef.blog.hu/api/trackback/id/tr514899834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása