Márton és Lányai Pálinka - Életműdíj pálinka fronton
2019. augusztus 05. írta: AirChef

Márton és Lányai Pálinka - Életműdíj pálinka fronton

martoneslanyai_kostoltatas_2.jpg

Sokan és sokféleképpen ítélik meg magát a pálinkát. Egy dolog azonban vitathatatlan: a miénk. Rengeteg szervezet és magánszemély munkálkodik elhivatottan azon, hogy hazánkban és természetesen nemzetközileg minél magasabb renoméja legyen. Ennek az elhivatott munkának élharcosa Márton János pálinkafőző mester, aki hosszú évek alatt fejlesztette szaktudását a legmagasabb szintre. Ennek elismeréseként, az évtizedek óta a legmagasabb minőséget képviselő pálinkafőzde magyar kajszibarackból készült pálinkája kiérdemelte az idén első alkalommal átadott "Agrárminisztérium Pálinkája 2019" címet, és az alapító, Márton János pálinkafőző mester példaértékű munkássága "Pálinka Életműdíj" elismerésben részesült.

martonjanos_eloadas2.jpg 

A pálinka, mint hungarikum, az utóbbi években kezdi megtalálni a helyét, és már az emberek fejében is párosul hozzá némi nemzeti töltöttség - egy olyan érzelem, amire már régóta óriási szükség van. 2014-ben még 723 ezer hektoliter volt a kereskedelmi főzdék által előállított mennyiség, majd a kedvező adózási feltételeknek is köszönhetően 2017-ben már meghaladta az 1 millió hektolitert. Ez a növekedés csakis az elhivatott munka gyümölcse, melynek élvonalában azok a főzdék állnak, akik cseppet sem engednek a minőségből, és meg tudják mutatni azt, mit is jelent az igazi pálinka.  A minőségi pálinka fogyasztása és népszerűsítése érdekében pedig az Agrárminisztérium létrehozta a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, amely 2014-ben született meg azzal a céllal, hogy a hazai és a külföldi fogyasztók megismerjék hazánk kiváló minőségű pálinkáit.

 

martoneslanyai_oklevel.JPGDr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium főosztályvezetője így fogalmazott: Fontos erősíteni a pálinka gasztronómiai jelentőségét, népszerűsíteni élvezetének igényesebb formáit. Az agrártárca célja, hogy a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt hozzon létre, ahol az egyes pálinkák alkalmasak lehetnek marketing célú bemutatásra.

 A Márton és Lányai Pálinkafőzde és a Pátzay István által vezetett Veritas borkereskedés - mint a márka 50%-os résztulajdonosa - által szervezett sajtóesemény rendkívül fontos volt mind a társulás, mind pedig a szakma számára. Fémjelezte ezt az is, hogy Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok, és Márton János közreműködésével lett bemutatva a díjnyertes magyar kajszibarack pálinka. Szakmailag azt is megtudtuk a kóstolás során Szik Mátyástól, hogy ne hűtsük le jegesre se a pálinkát, se a likőrt, mert az illat legalább olyan fontos, mint az íz, és minél hidegebben kóstoljuk, annál inkább fennáll a veszélye, hogy elvesznek az értékes aromák. A sommelier tanácsa: lehetőség szerint minőségi, kompromisszum-mentes italokat fogyasszunk!

martoneslanyaipalinkak.jpg

Megismerkedhettünk az áfonya likőrjükkel, mely Márton János személyes kedvence, melynek fantasztikus harmóniája a székelyföldi hegyekből származó, ott gyűjtött áfonyának köszönhető. Kizárólag áfonyából és áfonya párlatból áll, különlegességét pedig az adja meg, hogy hagyományos recept alapján készül. Természetesen nőies italnak mondható, amin keresztül a főzde szeretné szélesebb körben is megismertetni a termékeit. Az mindenképp elmondható, hogy igazán kedves, mosolygós ital, ami meggyőzi az erősebb nem képviselőit is.

A svájci olaszok házi itókája, a Nocino nevű zölddió likőr is elnyerte a szakavatott közönség elismerését, melynek receptúrája kalandos úton került hozzájuk. Némi családi vonatkozással, kisebbik lánya kapcsán először voltak a régióban fiú-látogatóban, ahol a hagyományoknak megfelelően a Nocino-val ünnepeltek. A Nocino némileg magyarosítva lett azért, muskotályos szőlőpálinkával és mézzel, ami egyértelműen olyan ízjegyeket hoz, mely a magyar közönség nagy kedvencévé tette.

martoneslanyai_kostoltatas_1.jpg

Vitathatatlan volt az ominózus párlat, a Kajszibarack pálinka sikere is az eseményen, ami nem véletlenül nyerte el az "Agrárminsztérium Pálinkája 2019" címet. A Kajszibarack pálinkának, mondhatjuk nyugodtan, párja sincs, mivel egy rendkívül gyümölcsös illatú ital. Ahogy beleszippantunk a pohárba, szinte egy gyümölcsös kellős közepén találjuk magunkat, állunk a verőfényben a gyümölcsfák között, és csak élvezzük az illatot. Tovább haladva minden kortya kincs, mivel oly simulékony nedű csorog le a torkunkon, mely selymességével és lágyságával feledteti a pálinkákra jellemző magas alkoholtartalmat, és élményét még hosszan érezhetjük. Kár is utána bármit fogyasztani, érdemes elidőzni és élvezni ezt a pálinkát.

martonjanos_szikmatyas2.jpg

Márton János elmondta, hogy mindennek az alapja a jó minőségű gyümölcs. Nincsenek óriási titkok, csak szaktudás, éveken át tartó kemény munka. Rendkívül fontos az is, hogy azok az emberek, akik vele dolgoznak, ugyanolyan fanatizmussal viseltetnek a pálinkafőzés iránt, mint jómaga. Mint ahogy mondta: Hogy mi kell egy jó pálinkához? Csak ennyi!

A bejegyzés trackback címe:

https://airchef.blog.hu/api/trackback/id/tr4814991810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.