Az innováció soha nem áll meg -  Új Ginekkel bővítette portfólióját az Agárdi Pálinka
2019. július 09. írta: AirChef

Az innováció soha nem áll meg -  Új Ginekkel bővítette portfólióját az Agárdi Pálinka

Vannak a tradíciók, vannak a trendek, és van fejlődés és innováció. Sokaknak az Agárdi névről egyértelműen a pálinka jut eszébe, és ez jól is van így, viszont érdemes felfedezni a nemrégiben piacra dobott újdonságait is. Az Agárdi Whisky és Rum után a tőlük már megszokott, professzionális módon elkészítették saját Gin repertoárjukat.

press_gin_slide.jpg

Immáron 15 éve Agárd nem csak Gárdonyi Gézáról híres, aki egy agárdi uradalomban született, hanem a pálinkáról is. 2001-ben Vértes Tibor és Szabó László, megtalálva hitvallását, alapította meg az Agárdi Pálinkafőzdét. A tulajdonos páros viszont itt nem állt meg, hiszen ők is tudják, hogy lényeges a folyamatos megújulás, és az állandó innováció. Ennek a gondolatiságnak a mezsgyéjén haladva alkották meg 2017-ben az Agárdi Hungarian Dry Gint, az Agárdi Single Malt Whiskyt, valamint a tokaji hordóban érlelt Agárdi Rumot. A Velencei-tó ezen régiója a legjobb, amit egy ilyen főzde kívánhat magának, hiszen a cigánymeggy, a kajszibarack, a hamvas szilva, a zamatos cseresznye és egyéb gyümölcsök bőven termő területe. Már hosszú ideje szem előtt tartják a kiemelkedő minőség létrehozását, és válogatott gyümölcsökből alkotják meg díjnyertes párlataikat.

press_party_03_vertes_tibor_zolyomi_zsolt.jpg

Az ötödik éve megrendezett Nemzeti Pálinkakiválóság Programon - mely az Agrárminisztérium kiemelt pálinka támogatását célzó programja - 24 pálinkaház 157 termékével nevezett a 2019-es megmérettetésre. Egy főzde maximum 9 pálinkával indulhatott, amit az Agárdi ki is használt, és az öt alapkategóriából (vilmoskörte, körte, kajszi, szilva, illatos szőlő) a mezőnyben egyedüliként mindegyik tétele minősítést kapott. Szőllősi Edit, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program fővédnöke adta át az Agárdinak a versenyen elnyert okleveleket.

press_party_07.jpgEgy igazán jó főzde természetesen nyitott szemekkel jár, és figyeli a felmerülő igényeket, trendeket. Mostanában teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy egyre népszerűbbek a bárok, és ezzel hazánkban is elindult egy olyan folyamat, ami a minőségi italfogyasztást célozza meg. Ennek következtében, főleg a fiatalok körében az egzotikusabb italok, a szépen díszített, bravúros koktélok iránti kereslet is nagy mértékben megnövekedett. A bár trending Magyarországon új virágkorát éli, ezáltal olyan piaci rés keletkezett, melyet csakis a külföldi italok behozatalával lehetett pótolni. Mára nálunk is a legkeresettebb italfajták közé sorakozott fel a gin is, és ez volt az a felismerés, mely az Agárdit a gin portfóliójának kibővítésére ösztönözte. Idén májusra el is készült két karakteres, eltérő stílusú, desztillált párlatuk: a Gypsy Gin és a Chameleon Gin. Az, hogy most napvilágot láttak ezek a termékek, hosszas fejlesztéseknek, teljesen pontosan két év munkának a gyümölcse, mondta Vértes Tibor. Viccesen hozzátette azt is, hogy mikor az egyik főzet után nem adata vissza a poharat a felesége, akkor már tudta, hogy megvan a receptúra. Így egy már háromtagú, egymástól teljesen különböző ízvilágú gin-portfóliót hoztak létre, mely által a hazai piacon az elsők között minőségi választékot hoztak létre. Céljuk ezzel az is volt, hogy a különböző ízlésű emberek megtalálhassák a magukét, és meg tudják szerettetni az Agárdi Gineket. Vértes Tibor, az Agárdi társtulajdonosa és főzdemestere elmondta, hogy egy gin elsősorban a boróka jellegét kell, hogy hordozza, de a fiatalos és lendületes jegyeket, így a citrusos, friss, üde, gyümölcsös ízprofilt is érdemes belecsempészni.

press_party01.jpg

A Hungarian Dry Gin-t 17 gyógynövény keverékével készítik, főzés során aszalt gyümölcs, levendula és bodza is kerül bele, mely Magyarországra jellemző karakter biztosít, ami kiemelten fontos a főzde számára. Citrusosságát olyan fűszerek adják, amelyek itthon nem fordulnak elő.

press_gipsy_and_gt.jpg

A Gypsy Gin egy ízesített gin, olyan különleges párlat, melynek elkészítésekor arra törekedtek, hogy a hölgyeknek, illetve az édeskésebb ízek kedvelői részére készítsenek italt. Teljesen kézenfekvő volt az, hogy ehhez a cigánymeggyet használják fel, mivel Agárdon van az egyik legnagyobb összefüggő termőterülete, és a főzde egyik alapvető alapanyaga. Egy roppant különleges gyümölcsös párlat, mámorító illataromákkal, frissességgel, édeskés felhanggal, mely remekül passzol a borókához. Az ital gyönyörű piros színe már magában is csábító, és koktélokhoz remekül felhasználható.

press_chameleon_and_gt.jpg

A Chameleon Gin egy játékos vonalat képvisel, melyre a neve is utal. Alapvetően a borókás jegyek dominálnak, viszont a fűszereknek és gyógynövényeknek a szerepét növelték. A citrusos jegyek alapvetőek ebben az italban kicsit mandarinos zöngékkel teli, ezért üde, lendületes, mondhatni virgonc produktumot hoztak létre. Maga az ital kaméleon! Egy rendkívül izgalmas, eleven látvánnyal kápráztatja el fogyasztóját, mivel egy remek vizuális játékot is belevittek: a ginbe áztatott trópusi pillangóborsó virágtól (Clitoria ternatea) azúrkék színt kap a párlat. Ennek viszont az a jellegzetessége, hogy amint más pH értékű lesz, színt változtat. Tonik vagy citromlé hozzáadása során az eredeti kék színe rózsaszínes-lilás árnyalatot kap, mely rendkívül látványos, és kifejezetten koktélnak termett itallá teszi. Az nem kétséges, hogy sláger termék kerülhet általa a bártenderek kezébe!

 

A gin kultúra nagy változásokon megy keresztül, hiszen nagyon sokan belevágtak készítésbe. Mára egy olyan itallá vált, amit mindenki kicsit próbál a saját képére formálni. Vértes Tibor elmondta, hogy elsősorban a botanicalok kiválasztásával lehet a saját elképzeléseinkre formálni a termékeket, megteremtve az ital egyéniségét. Ahogy a pálinkáikkal, most a párlataikkal szeretnének az elsők között lenni, akik a hazai piacon minőségi választékot hoznak létre, az Agárditól megszokott színvonalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://airchef.blog.hu/api/trackback/id/tr5414922292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása